Tips en trucks

Een gemiddeld huishouden krijgt gemiddeld zo één keer in de tien jaar met een verstopt riool te maken, sommige huishoudens nooit maar daar tegenover ook een groot aantal dat jaarlijks last heeft van verstoppingen.

Veel voorkomende oorzaken zijn slecht aangelegde en verouderde rioolsystemen, wortel ingroei, aankoeken van vet in het riool en een teveel aan toiletpapier.

Bent u een doe-het-zelver? Dan hebben wij een aantal goede adviezen en tips om zelf een verstopping te verhelpen... Klik hier om verder te gaan.

Het is niet altijd mogelijk om een verstopping te voorkomen maar er kan wel degelijk aan meegewerkt worden om het tot een minimum te beperken.

Hieronder volgt een opsomming van kleine wetenswaardigheden waar u zelf alvast rekening mee kunt gaan houden om problemen met uw riool te voorkomen, want voorkomen is beter dan genezen.

- Gebruik uw toilet of schrobput niet als afvalbak, dat wil zeggen dat er geen vetresten, etensresten, verfresten of andere soorten van afval in geloosd mogen worden. Mocht dit onverhoopt toch gebeuren vergeet dan niet om alles vooral goed na te spoelen zodat het niet de kans krijgt om een verstopping te veroorzaken.

- Wees voorzichtig met het gebruik van teveel toiletpapier, een grote hoeveelheid toiletpapier in het toilet zal onherroepelijk zorgen voor een verstopping, ook hier geldt goed naspoelen met voldoende water. Mocht een toilet toch gaan verstoppen controleer dan eerst of alle andere voorzieningen nog wel goed weglopen bijvoorbeeld wasbakken, douche, bad en keuken. Als alleen de toilet verstopt zit is dit meestal veroorzaakt door een te grote hoeveelheid toiletpapier, probeer met een gootsteenontstopper (floeper) om de verstopping er doorheen te duwen, als dit lukt wederom goed naspoelen met voldoende water.

- Maandverband, tampons, luiers, natte doekjes enz. enz. Al deze producten staan hoog genoteerd in de lijst met oorzaken van verstoppingen, zorg voor een afvalbakje naast het toilet.

- Let op met toiletverfrissers, het gebeurt vaak dat een toiletverfrisser los schiet en in de toiletpot valt. Als u niets in de gaten heeft spoelt u het toilet door en verdwijnt de toiletverfrisser met als gevolg dat deze in de zwanenhals van het toilet blijft steken en zo op zijn beurt weer een verstopping veroorzaakt. Voor het verwijderen van een dergelijke toiletverfrisser zal de toiletpot gedemonteerd moeten worden.

- Doucheputjes en wasbakken raken vaak verstopt door haren die in het sifon blijven steken, dit is op een makkelijke manier te verhelpen door het sifon los te draaien en schoon te maken. Als bij de douche het sifon is weggewerkt kan deze dus ook niet schoongemaakt worden, probeer het in dit geval met de gootsteenontstopper (floeper). Als dit ook niet lukt kunt u het ook nog proberen met een waterstofzuiger, op deze manier wordt het sifon leeggezogen en verdwijnen dus ook de haren.

 

- Ga voorzichtig te werk met ontstoppingsmiddelen. Verkeerd gebruik kan de verstopping zelfs nog erger maken, houd u altijd aan de voorschriften zoals deze op de verpakking staan weergegeven. Veel ontstoppingsmiddelen zijn in de vorm van korrels, een te grote hoeveelheid kan schade aan de buizen veroorzaken of gaan kristalliseren zodat er een nog grotere verstopping ontstaat. Wij adviseren om het gebruik van deze middelen alleen ter voorkoming te gebruiken of indien een leiding nog niet helemaal verstopt zit. Gebruik het met beleid en ga nooit twee of meerdere producten in combinatie gebruiken omdat dit tot zeer heftige chemische reacties kan leiden, met als gevolg brandwonden of beschadigt sanitair.

- Zorg ervoor dat het emmertje altijd in het schrobputje blijft zitten, hij zit er niet voor niks. Behalve dat het een stankafsluiter is die hinderlijke geurtjes tegenhoud zorgt het emmertje er tevens voor dat er geen grote dingen in het riool terecht kunnen komen, immers als het emmertje weg is ontstaat er een grote open verbinding met het riool.

- Uitgedroogde sifon en emmertjes in schrobputten veroorzaken geuroverlast omdat er een open verbinding met het riool ontstaat. Vooral bij sifon en schrobputten waar weinig gebruik van wordt gemaakt bestaat de kans dat ze door verdampen uitdrogen, hierom is het aan te bevelen om deze af en toe te controleren en indien nodig even opnieuw te vullen met een beetje water.

- Vaatwasmachines en wasmachines zijn de grote boosdoeners indien een riool is dichtgeslibd met vet- en zeepresten. Het maakt niet uit of u gebruikt maakt van vloeibaar wasmiddel, tabletten of zeeppoeder er zullen altijd vet- en zeepresten door het riool gespoeld worden. Het afvalwater bevat zeepschuim (sipsop), water spoelt sneller weg dan de zeepresten met als gevolg dat de vet- en zeepresten gaan aankoeken aan de buiswand, na verloop van tijd zal de diameter dermate verminderd zijn dat er verstoppingen optreden. Indien vlak bij de wasmachine een wasbak aanwezig is dan is het aan te bevelen om met enkele regelmaat een grote hoeveelheid warm/heet water door het riool te spoelen. door de temperatuur zullen de vet- en zeepresten smelten en wegspoelen. Indien er toch een verstopping optreedt zit er meestal niks anders op dan professionele hulp in te schakelen.

- Wortelingroei ontstaat vaak bij oude rioolstelsels, vooral gresbuizen zijn hier zeer gevoelig voor. De wortel gaat niet door de buis maar komt door de verbinding van twee buizen in het riool terecht waar hij hele wortelschermen maakt. De functie van een boomwortel is om water op te nemen voor de groei van een boom, in een riool is altijd water aanwezig ook in de winter, de ideale plek dus voor boomwortels. De enige echte goede remedie voor dit probleem is vernieuwen maar als oplossing kan ook gekozen worden voor wortelfrezen.

- Verzakkingen in een rioolsysteem veroorzaken vaak verstoppingen, doordat het riool op een bepaalde plek iets hoger of lager ligt ontstaat op die plek een opeenhoping van water gevolgd door een bult waar dat water weer overheen moet. Voor het water is dit geen probleem, maar wat dacht u van toiletpapier en de grote boodschap? Deze blijven vaak steken op dit punt met een verstopping als gevolg. De beste oplossing is natuurlijk om de verzakking te verhelpen maar als dit niet lukt kan het wel helpen als u een regenafvoer aansluit zodat voldoende regenwater zorgt voor een betere spoeling. Als u weet dat u een paar dagen van huis bent is het ook aan te bevelen om voor uw vertrek even goed alle toiletten door te spoelen zodat al het toiletpapier naar het gemeenteriool wordt gespoeld.

- Bij zware regenbuien komt u er vaak pas achter dat u een verstopt riool heeft, er moet ineens teveel water door een riool wat al half of helemaal verstopt zit, in het ergste geval komt het water binnen omhoog omdat het nergens anders naar toe kan. Als bij hevige regenbuien het water binnen via de toiletpot of een putje omhoog komt kunt u het beste buiten een regenafvoer losmaken of afzagen, water zal altijd de weg van de minste weerstand kiezen en op het laagste punt uit het riool komen. Zorg er dus voor dat dit laagste punt buiten ligt, de regenafvoer dus.

- Blad op het dak of in de tuin kan via een regenafvoer of putje in het riool terecht komen, zorg ervoor dat uw regenafvoeren voorzien zijn van een korf om blad tegen te houden, en maak regelmatig dak en dakgoten schoon.

- Bewaar tekeningen van de riolering op een plek waar u ze gemakkelijk terug kunt vinden, dat spaart een hoop gezoek en graafwerk uit. Als er iets aan de riolering veranderd wordt maak daar dan ook een aantekening van op de bestaande riolering, foto's zijn ook altijd makkelijk. Geef eventueel de plaats van een ontstoppingsstuk aan met een markering op de muur of stoeptegel.

- Indien er helemaal niks meer wegloopt, geen toiletten, wasbakken, putjes en andere afvoeren dan kan het goed zijn dat de verstopping bij de gemeente zit, probeer dit altijd eerst te onderzoeken want indien er een verstopping bij het gemeenteriool is komt de gemeente deze kosteloos ontstoppen.

Natuurlijk zal de gemiddelde Nederlander eerst zelf proberen om zijn riool te ontstoppen voordat hij de hulp inroept van een gespecialiseerd bedrijf. Speciaal voor deze creatieve doe-het-zelvers hebben wij een aantal tips en trucs op een rijtje gezet waarin wij aan zullen geven wat u zelf kunt doen om een verstopping te verhelpen. Mocht dit ondanks uw gemotiveerde inzet toch niet lukken dan kunt u altijd nog contact opnemen met de specialist.

Afvoer van wastafel, keuken en/of vaatwasser.

Wanneer alleen de afvoer van een wasbak, de keuken en/of een aangesloten vaatwasser verstopt zit controleer dan eerst of er geen rotzooi in of onder het roostertje zit, indien dit het geval is kunt u het roostertje met een schroevendraaier los maken en het vuil verwijderen. Is dit niet het geval controleer dan of de sifon van de afvoerbuis niet verstopt zit. Veelal is dit gemakkelijk te controleren door het dopje onderaan de sifon los te draaien, met een schroevendraaier kunt u het vuil verwijderen.

Mocht ook dit niet lukken dan kunt u het beste de gehele sifon losdraaien waarbij u het beste als eerste de wartel kunt losdraaien die aan de wasbak vastzit en vervolgens de wartel voordat de buis de muur of grond ingaat. Op deze manier kunt u de sifon in zijn geheel verwijderen zodat u hem gemakkelijk kunt schoonmaken. Doe dit schoonmaken niet boven dezelfde wasbak want daar zit op het moment dus geen afvoer op aangesloten omdat u desbetreffende sifon verwijdert heeft. Let bij het eventuele compleet uit elkaar halen van het sifon goed op de manier waarop deze in elkaar zat om problemen met het terugplaatsen te voorkomen. Kijk nadat u het sifon verwijdert heeft ook even met een zaklamp in de buis die de muur of grond ingaat, meestal kan ook deze gedemonteerd worden als hij overgaat op een grotere buis met een rubberen overgangsring of schuifmof.

Mocht na al deze inspanningen het probleem nog steeds niet verholpen zijn dan kunt u proberen om met een veer de leiding te ontstoppen, gebruik hiervoor bij voorkeur een veer van minimaal 6 en maximaal 10 mm doorsnede en breng deze met draaiende bewegingen in de buis waarbij u de veer steeds een paar centimeter op en neer beweegt zodoende dat al het vuil in de buis wordt losgeschraapt. Nadat u de veer heeft gebruikt sluit u de wasbak opnieuw aan en laat u indien mogelijk heet water door de afvoer lopen om te contoleren of de afvoer nu wel wegloopt. Het kan voorkomen dat u met het veren de vervuiling wel losgemaakt heeft maar dat deze nu opgehoopt zit, dit is eventueel op te lossen door de wasbak vol te zetten en met een gootsteenontstopper (floeper) het water weg te persen. Houd hierbij wel rekening dat u de overloop van de wasbak dichthoud met een doekje zodat het water echt in de riolering geperst wordt.

Als ook dit niet wil lukken dan kunt u het beste een gespecialiseerd rioolreinigingsbedrijf inschakelen om het probleem te verhelpen.

 

Verstopte toilet beneden en of boven.

Wanneer uw toilet niet meer wegloopt, totaal vol blijft staan en alles in de woning loopt verder goed door dan zit er waarschijnlijk een verstopping in de zwanenhals van de toilet. Controleer eerst of er geen toiletblokje of verfrisser in de toiletpot is gevallen want dan zal deze klem zitten in de zwanenhals en veroorzaakt dit de verstopping. Is dit niet het geval dan zal de verstopping veelal worden veroorzaakt door een prop toiletpapier of maandverband. Deze laatste verstopping kunt u vaak eenvoudig zelf verhelpen door de toiletpot vol met water te zetten en vervolgens met een floeper het water door de zwanenhals te persen, ga hierbij een aantal keren krachtig met de floeper op en neer zodat de prop losgemaakt wordt en weg kan spoelen. Het is verstandig om hierna een aantal maal goed door te spoelen.

Als u geconstateerd heeft dat dit niet lukt of als u zeker weet dat er iets in de toiletpot gevallen is dan kunt u het beste de toilet demonteren om te kijken of u de vervuiling kunt verwijderen. De manier van demonteren van een toilet is afhankelijk van het soort toilet, staand of vrijhangend. Een staand toilet zit meestal met twee of vier schroeven vast aan de onderkant van de pot. Deze schroeven moeten worden losgedraaid. Vervolgens moet bekeken worden of dat het waterreservoir vast zit aan de toiletpot of dat er een losse stortbak is gemonteerd. Bij een vast waterreservoir dient de watertoevoer dichtgedraaid te worden en de koppeling tussen waterreservoir en kraan losgedraaid te worden, hierna kan het toilet in zijn geheel verwijdert worden. Bij een losse stortbak dient de aanvoerpijp tussen stortbak en toilet voorzichtig losgekoppeld te worden waarna alleen de toiletpot verwijdert hoeft te worden, de stortbak kan gewoon blijven hangen. In het geval van een hangend toilet moeten de twee bouten aan de onderkant van het toilet losgedraaid worden, gebruik hiervoor steeksleutel 19. Vaak zitten over de bouten plastic beschermkappen deze kunnen met behulp van een schroevendraaier of tang voorzichtig losgemaakt worden. Nadat de twee bouten zijn losgedraaid kan de toiletpot van de muur gehaald worden, hiervoor hoeven geen kranen dichtgedraaid te worden aangezien de spoelbak afzonderlijk in de muur is ingebouwd. Als de toiletpot verwijdert is kan er gecontroleerd worden of dat deze vrij is van obstakels. Let bij het terugplaatsen van een hangende toilet altijd goed op de rubbers achter in de pot, deze moeten goed aansluiten op de buizen in de muur om lekkage te voorkomen.

Als u het toilet gedemonteerd heeft en u heeft geen verstopping kunnen verhelpen dan kunt u het beste een gespecialiseerd rioolreinigingsbedrijf inschakelen, controleer nog even of het echt alleen om het toilet gaat of dat er meerdere aansluitingen verstopt zitten of borrelen. Wanneer u boven het toilet doorspoeld en beneden komt het water omhoog, of u spoelt beneden door en in de afvoer van de keuken borrelt het, dan is er sprake van een totale verstopping.

 

Verstopte afvoer van douche putje.

Een vaak voorkomende oorzaak van een verstopt doucheputje zijn haren en zeepresten. Probeer met behulp van een floeper het vuil uit het putje te krijgen. Let Op!!! Wanneer u een douchebak heeft met een ouderwetse afvoer zoals in een wasbak, probeer deze dan niet met een schroevendraaier los te draaien omdat de afvoer dan naar beneden kan vallen met als gevolg dat u het roostertje niet meer terug kunt plaatsen doordat u de schroef niet meer kunt vastdraaien. Als de floeper in dit geval niet helpt raadpleeg dan altijd de specialist om grotere problemen te voorkomen.

Indien u een modernere afvoer heeft zit er vaak een los binnenwerk onder het roostertje. Om de oorzaak van de verstopping te verwijderen kunt u het beste het roostertje van het doucheputje verwijderen met behulp van een schroevendraaier of waterpomptang, zit deze klem tik dan voorzichtig met de achterkant van de schroevendraaier op het roostertje. Probeer het binnenwek met de waterpomptang te demonteren zodat je deze kunt schoonspoelen en eventuele haar- en zeepresten met de tang kunt verwijderen. Spoel met de douchekop alles goed schoon en plaats hierna lles weer terug.

Wanneer het gebeurt dat het water van wasbak of ligbad omhoog komt in de douche, of indien u ook last heeft van slecht weglopende afvoeren van wasbak of ligbad evntueel gecombineerd met borrelende geluiden dan zit waarschijnlijk het gedeelte liggende riolering in uw badkamer verstopt. Dit is het gedeelte van de riolering waarbij douche, wasbak en/of ligbad bij elkaar komen en gezamenlijk afvoeren naar de standleiding. de standleiding is het verticale gedeelte wat de boven riolering aansluit op de beneden riolering onder de grond.

De standleiding op zich verstopt zeer zelden en voor het ontstoppen van de liggende leiding verwijzen wij u naar het onderwerp; ontstoppen wasbak, keuken en/of vaatwasser.

Mocht u er onverhoopt niet zelf uitkomen raadpleeg dan de specialist!

 

Verstopte afvoer van ligbad.

Indien alleen het water van het ligbad slecht afvoert en alle andere aansluitingen op de badkamer zoals douche, wasbakken en toilet normaal functioneren zit de verstopping onder in het sifon van het ligbad. Probeer als het bad vol water staat om de verstopping weg te persen met behulp van een gootsteensontstopper/floeper (houd hierbij de overloop dicht). Door de pompende bewegingen komt er een werveling in de sifon waardoor haar, zand, en vuil loskomen en wegspoelen. Soms is het mogelijk om middels een luik bij de sifon onder het ligbad te komen, hierdoor is het mogelijk om het sifon te demonteren en schoon te maken, eventueel kan er vanaf hier ook met een veer door de riolering geveerd worden. Als er géén luikje is om onder het bad te komen schroef dan in géén geval het roostertje van het bad los!! De sifon kan namelijk naar beneden vallen en aangezien u niet meer onder het bad kunt komen kan het roostertje dus niet meer worden teruggeplaatst zonder het nodige hak- en breekwerk.
Mocht u er onverhoopt niet zelf uitkomen raadpleeg dan de specialist!

Verstopte afvoer Putje buiten.

Wanneer het putje buiten verstopt zit verwijder dan als eerste het dekseltje en daarna het emmertje, controleer vervolgens of er zand in het putje zit. Indien dit het geval is maak het emmertje dan leeg en vergeet ook niet om de rand in het putje leeg te maken. Spoel hierna met een tuinslang de binnenkant van het putje en het emmertje goed schoon, leg de slang in het putje om nog even goed na te spoelen. Als er geen zand in het emmertje zit of als het putje nog steeds niet goed wegloopt probeer de tuinslang dan in de buis van het putje te steken, en doe vervolgens een dweil of handdoek om de tuinslang om deze af te dichten zodat het water alleen maar de buis in kan. Draai vervolgens de kraan van de tuinslang open en door de druk van het water kan de verstopping weg geperst worden.

Indien u een straatkolk heeft waar geen emmertje in zit probeer deze dan met een schep leeg te maken en kijk of het schotje aan de binnenzijde van de put niet vol zit met vuil of zand. Regelmatig leegmaken en controleren van deze putjes is zeker aan te raden.

                              

Totale verstopping.
Als alle aansluitingen verstopt zitten en/of borrelen dan is er sprake van een totale verstopping.

De verstopping bevind zich in het hoofdriool of in de huisaansluiting. Vaak komt er dan water of vuiligheid omhoog bij buitenputjes of hemelwaterafvoeren. Toiletten op de bovenverdiepingen zullen vaak nog wel functioneren maar bij het doorspoelen hoort men vaak borrelende geluiden. Helaas is dit een verstopping die u zelf niet kunt verhelpen, wat u zelf wel kunt doen is het ontstoppingsstuk bij de perceelgrens opzoeken. Dit ontstoppingsstuk ligt meestal 30 cm van de erfafscheiding en is bedoelt als doorspuitpunt en controle. Als er bij het openen van de deksel een hoog waterniveau is of het rioolwater stroomt meteen uit de put dan zit de verstopping voorbij de perceelgrens en kunt u het beste contact opnemen met de gemeente om het probleem te komen verhelpen.

Indien het ontstoppingsstuk leeg is dan zit de verstopping op het eigen terrein en kunt u het beste een gespecialiseerd rioolreinigingsbedrijf inschakelen om het probleem te verhelpen.

Woont u buitenaf of buiten de bebouwde kom en bent u niet aangesloten op het vrij-vervalriool maar op een persleiding met pompput kijk dan hieronder wat u kunt doen.

 

Storing pompput / drukriool.

Wanneer u buiten de bebouwde kom woont, op het platteland of in de polder dan bent u vaak niet aangesloten op het vrij vervalriool van de gemeente. Woningen die niet zijn aangesloten op het vrij verval riool zitten aangesloten op de drukriolering. Drukriolering werkt met pompputten die het afvalwater via een persleiding naar het dichtstbijzijnde vrij verval riool pompen. Indien u bent aangesloten op drukriolering heeft u ergens in de straat of bij uw woning een grijs of groen kastje staan met bovenop een rood lampje. Het kan best zijn dat deze regelkast dichter bij uw buurman dan bij uw eigen woning staat. Wanneer u de regelkast gevonden heeft controleer dan aan de buitenkant of het rode lampje brand. Brand deze niet vraag dan eventueel aan uw buren of zij ook problemen hebben met het riool, ook kunt u eventueel het deksel openmaken om in de put te kijken.

Als u de deksel geopend heeft en de put staat bijna vol dan is er sprake van een pompstoring.

Op de regelkast vind u meestal een sticker met daarop een storingsnummer dat u kunt bellen.

Indien er geen sticker of telefoonnummer op de kast staat neem dan contact op met de gemeente.

Als er geen rood lampje brand en de put staat niet vol, kijk dan hierboven bij; totale verstopping om te kijken wat u het beste kunt doen.

Hoe weet ik dat ik last heb van een verstopte riolering?

- Bij een verstopte riolering loopt het water niet meer goed weg, dit merkt u meestal doordat de wasbak of toiletpot vol water blijft staan. Een verstopping wordt meestal al van te voren aangekondigd door borrelende geluiden en een typische rioollucht.

Mijn riool is verstopt, wat moet ik doen?

- Ten eerste kunt u het beste een afspraak met ons maken om de verstopping te verhelpen, wij proberen altijd nog op dezelfde dag langs te komen. Ten tweede kunt u het beste zo min mogelijk gebruik maken van het riool totdat de verstopping verholpen is. Probeer vast om uit te zoeken hoe het riool loopt, zoek indien aanwezig vast de tekeningen van het rioolstelsel dit voorkomt onnodig zoek en graafwerk zodat de verstopping zo snel mogelijk opgelost kan worden.

Hoe weet ik of de verstopping bij de gemeente zit?

- Of dat de verstopping daadwerkelijk bij de gemeente zit is vaak moeilijk van te voren te zeggen. De verstopping zit in ieder geval niet bij de gemeente als een deel van uw afvoeren nog steeds normaal functioneren, indien echter alles verstopt zit is een verstopping voorbij de perceelgrens een mogelijkheid. Meestal heeft elk woonhuis net voor de aansluiting op het gemeenteriool een ontstoppingsdeksel zitten, als u dit bloot graaft en open maakt kunt u zien of dat de verstopping voorbij dit ontstoppingsstuk zit. Als dit het geval is kunt u contact op nemen met de gemeente, zoniet dan komen de kosten voor het ontstoppen voor eigen rekening en dient u zelf een ontstoppingsbedrijf in te schakelen.

Wat te doen als de verstopping bij de gemeente zit?

- Neem contact op met de gemeente voor een afspraak.

Wat kost het om een verstopping te verhelpen?

- Indien u binnen de regio Meierijstad woont, berekenen wij voor het verhelpen van een verstopping voor het eerste uur € 80,-- ex BTW. Meestal is een verstopping ook daadwerkelijk binnen dit uur opgelost. Wij berekenen géén voorrijkosten en ook het gebruik van kleinmateriaal is bij deze prijs inbegrepen. Als u niet binnen de regio Meierijstad woont kunt u het beste een ander rioleringsbedrijf inschakelen. Maak vooraf duidelijke prijsafspraken en bel meerdere bedrijven omdat de tarieven sterk verschillen per bedrijf. Kies beter niet voor een bedrijf dat meterprijzen hanteert, dit is altijd moeilijk te controleren en vaak onnodig duur. Zorg ervoor dat u kiest voor een bedrijf dat is gespecialiseerd in ontstoppen, de vakman lost uw problemen sneller op.

Kan ik een verstopping met mijn eigen hogedruk verhelpen?

- Tegenwoordig hebben veel gezinnen een hogedrukreiniger voor de tuin of auto. Speciaal voor de hogedrukreinigers zijn er spuitkoppen op de markt voor het ontstoppen van riolen. Natuurlijk is dit niet te vergelijken met de apparatuur die wij gebruiken maar toch is het in sommige gevallen mogelijk om de klus met een dergelijke machine te klaren. Het zal ongetwijfeld wat langer duren en de leidingen zullen ook niet zo schoon worden maar het spaart u wel geld uit en geeft de voldoening dat u het probleem zelf verholpen heeft. Mocht het toch niet lukken kunt u ons altijd nog bellen.

Wat is het verschil tussen een huis, tuin en keuken hogedrukreiniger en de hogedrukmachine die de professionele rioolreiniger gebruikt?

- Een veel gestelde vraag, vaak horen wij mensen zeggen: Maarja, mijn hogedruk geeft ook 150 bar. En daar heeft u dan ook ongetwijfeld gelijk in, het verschil zit namelijk niet alleen in de druk maar ook in de hoeveelheid water die de machine geeft. Onze hogedruk geeft bijvoorbeeld 60 liter water per minuut bij 250 Bar, dus zo'n 3600 liter per uur. Vele malen meer dan de gemiddelde Kärcher.

Er is iets in de toiletpot gevallen, wat nu?

- Vaak gebeurt het dat er per ongeluk een toiletverfrisser wordt doorgespoeld, of dat spelende kinderen iets in de toiletpot gooien. In de meeste gevallen zal dit meteen een verstopping veroorzaken. Indien er iets in de toiletpot is blijven steken zal het water niet meer weglopen en de pot tot aan de rand vol blijven staan. Controleer bij een verstopping eerst of alle andere afvoeren nog steeds functioneren, indien er geen andere verstoppingen zijn zit het probleem in de toiletpot. Om de verstopping te verhelpen zal de toiletpot gedemonteerd moeten worden zodat het obstakel verwijdert kan worden.

Hoe kan ik een toilet demonteren?

- Dit is afhankelijk van het soort toilet, staand of vrij hangend. Een staand toilet zit meestal met twee of vier schroeven vast aan de onderkant van de pot. Deze schroeven moeten worden losgedraaid. Vervolgens moet bekeken worden of dat het waterreservoir vast zit aan de toiletpot of dat er een losse stortbak is gemonteerd. Bij een vast waterreservoir dient de watertoevoer dichtgedraaid te worden en de koppeling tussen waterreservoir en kraan losgedraaid te worden, hierna kan het toilet in zijn geheel verwijdert worden. Bij een losse stortbak dient de aanvoerpijp tussen stortbak en toilet voorzichtig losgekoppeld te worden waarna alleen de toiletpot verwijdert hoeft te worden, de stortbak kan gewoon blijven hangen. In het geval van een hangend toilet moeten de twee bouten aan de onderkant van het toilet losgedraaid worden, gebruik hiervoor steeksleutel 19. Vaak zitten over de bouten plastic beschermkappen deze kunnen met behulp van een schroevendraaier of tang voorzichtig losgemaakt worden. Nadat de twee bouten zijn losgedraaid kan de toiletpot van de muur gehaald worden, hiervoor hoeven geen kranen dichtgedraaid te worden aangezien de spoelbak afzonderlijk in de muur is ingebouwd. Als de toiletpot verwijdert is kan er gecontroleerd worden of dat deze vrij is van obstakels. Let bij het terugplaatsen van een hangende toilet altijd goed op de rubbers achter in de pot, deze moeten goed aansluiten op de buizen in de muur om lekkage te voorkomen.

Ik heb vaak last van borrelende geluiden, wat is hiervan de oorzaak?

- Borrelende geluiden zijn vaak een waarschuwing voor een aankomende verstopping, doordat het riool al gedeeltelijk dichtgeslibd is wordt er bij het lozen van afvalwater lucht verplaatst wat zorgt voor borrelende geluiden, vaak ook samen met stank.

Het kan ook zijn dat er geen beluchting op het riool is aangesloten, water heeft lucht nodig om afgevoerd te worden, deze lucht wordt onttrokken aan de beluchting van het rioolstelsel die meestal tot aan het dak van de woning voert. Indien er geen ontluchting aanwezig is zal de lucht op een andere plaats onttrokken worden, vaak is dit een wasbak of wasmachine-aansluiting. Het ontbreken van een ontluchting komt vaak voor bij verbouwingen doordat een afvoer is aangesloten op de beluchting zodat deze niet meer kan functioneren. Het gebeurt ook wel eens dat een beluchting verstopt geraakt door bijvoorbeeld een vogelnest op het dak.

Ik heb regelmatig last van verstoppingen wat kan hiervan de oorzaak zijn?

- Meestal als iemand vaak last van verstoppingen heeft is hij extra alert op wat er door de afvoeren wordt weggegooid, verkeerd gebruik van het riool kan dan al worden uitgesloten. Vaak ligt de oorzaak van verstopping bij een slecht rioolstelsel, verzakkingen, wortelingroei, lange afstanden voordat het riool bij de gemeente aansluiting is, het zijn allemaal veel voorkomende oorzaken. Het meest voor de hand liggende is om de eerstvolgende keer dat u last heeft van een verstopping eens grondig uit te zoeken waar de verstopping zit, en waardoor deze veroorzaakt is. Als u de verstopping door ons laat verhelpen zullen wij dit onderzoek automatisch uitvoeren en u hierover uitgebreid informeren zodat verdere problemen voorkomen kunnen worden.

Moet een gresriool vervangen worden door pvc?

- Nee, tenminste niet als alles nog prima functioneert. Gres riool is dan wel oud maar het hoeft zeker niet slecht te zijn. Wij komen vaak oude gres riolen tegen die nog in uitstekende staat verkeren. Gresbuizen hebben wel het nadeel dat ze zeer gevoelig zijn voor wortelingroei van bomen en struiken, indien er wortels in uw gresriool aanwezig zijn is het meestal verstandiger om het riool te vervangen voor pvc. Wist u trouwens dat gresbuizen nog steeds gebruikt worden bij aanleg van hoofdriolen? Uiteraard zijn de nieuwe keramische buizen wel voorzien van betere verbindingen dan vroeger.

Kan ik beter vloeibare zeep gebruiken voor de wasmachine?

- Het gebruik van vloeibare zeep zal niet voorkomen dat een riool verstopt geraakt. Vaak denken mensen geheel ten onrechte dat zeep in poedervorm oorzaak is van dichtgeslibde leidingen, dit is niet geheel waar. Vloeibare zeep is hier net zo goed oorzaak aan. Het maakt namelijk niet uit of dat u poeder of vloeibare zeep gebruikt, de hoeveelheid zeep die u gebruikt is wel belangrijk. Ook is de diameter en de lengte van de afvoer van belang, als de afvoer van een vaatwasser of wasmachine vlakbij de hoofdleiding is aangesloten zult u minder last hebben van verstoppingen dan wanneer deze afvoer een lange weg, met veel bochten moet afleggen alvorens hij op het hoofdriool uitkomt. Het dichtslibben van leidingen wordt veroorzaakt door vet- en zeepresten dit gaat geleidelijk doordat er steeds een dun fimlaagje op de buiswand achterblijft. U kunt dit het best vergelijken met wanneer u de afwas met de hand doet; wanneer u de wasbak laat leeglopen blijft het zeepsop achter in de wasbak omdat het water als eerste door de afvoer gaat. Dit gebeurt in het riool ook, het zeepsop blijft achter in het riool. Net als in de wasbak als u het zeepsop niet wegspoelt, vormt dit na verloop van tijd een dunne filmlaag. Deze laag wordt steeds groter tot dat het riool zover is dichtgeslibd dat het afvalwater er niet meer doorheen kan, met als gevolg een verstopping.

Bij hevige regenval heb ik last van een borrelend riool, zit mijn riool verstopt?

- Het riool zit nog niet verstopt want dan zou het water niet, of langzaam weglopen. Bij hevige regenval zijn borrelende geluiden wel een teken dat het riool gedeeltelijk verstopt zit, het is dus zeker aan te raden om het riool goed te laten reinigen om problemen te voorkomen.

Het regent pijpenstelen en het water komt uit alle putten omhoog, wat moet ik doen?

- Vaak zijn hevige buien van korte duur, toch kunnen ze veel waterschade veroorzaken. Indien u onverhoopt een verstopping heeft waarbij het water binnen overal omhoog komt is het het verstandigst om buiten een regenafvoer los te maken. In het ergste geval zelfs kapot te slaan zodat het water er daar uit kan. Water zoekt altijd de weg van de minste weerstand dus als het er buiten makkelijk uit kan zal er binnen minder wateroverlast zijn.

Hoe komt het dat mijn wasbak slecht wegloopt, maar de vaatwasser het gewoon doet?

- Als de afvoer van de wasbak op dezelfde afvoer is aangesloten als die van de vaatwasser dan zit het probleem in de sifon van de wasbak. Probeer de sifon los te draaien en daarna schoon te maken.

Ik heb al lange tijd last van stank en rioollucht maar verder geen problemen met mijn riolering, wat kan hiervan de oorzaak zijn?

- Stankproblemen kunnen veroorzaakt worden door verschillende oorzaken zoals een niet goed functionerend rioolstelsel, slechte beluchting en kapotte of lekkende rioolbuizen. De mogelijkheid bestaat om met behulp van nevelinspectie de oorzaak van een stankprobleem op te sporen, er wordt dan rook in het rioolstelsel geblazen waarbij deze rook zich zal tonen op die plaatsen waar de oorzaak van het probleem is. Als de oorzaak gevonden is kan bekeken worden wat de beste manier is om het probleem op te lossen.

- Vooral in het buitengebied zijn er nog veel huizen die niet op het vrij verval stelsel maar op een persleiding zijn aangesloten, vanuit de pompput komt dan vaak H2S vrij, hierdoor ontstaat een zogenaamde "rotte eieren lucht" welke doordringt in de normaal goed functionerende huisaansluitingen. Voor meer informatie hierover kijk op www.drukriool.nl.

Gaan mijn leidingen niet kapot bij het doorspuiten?

- Nee, wij maken gebruik van speciale spuitkoppen voor het reinigen met hogedruk. Ook al reinigen wij met 250 Bar, de buiswand zal niet beschadigen ook niet bij gresbuizen.

Ik heb nog steeds een septic-tank (beerput), kan deze vervallen?

- Oude huizen hebben inderdaad nog vaak een beerput of septic-tank, deze kan in principe komen te vervallen door een rechtstreekse aansluiting op het hoofdriool te maken. Vaak is het verstandiger om ook de riolering te vervangen om verstoppingen te voorkomen. Als de oude gresbuizen blijven liggen en de beerput wordt verwijderd bestaat de kans dat u last van verstoppingen gaat krijgen. Dit komt omdat de beerput toiletpapier en fecaliën opvangt, er stroomt dus voornamelijk "gezuiverd" water door de oude riolering. Indien de beerput weg is gaat ook het toiletpapier door deze oude buizen met vaak verstoppingen als gevolg. Het is aan te raden om de beerput is leeg te laten maken voordat u hem buiten gebruik gaat nemen, daarna kunt u de put volstorten met puin of zand. Denk er wel aan dat de put waterdicht is, probeer indien mogelijk een paar gaten in de bodem van de put te maken zodat regenwater weg kan zakken.

Is het verstandig om ontstoppingsmiddelen te gebruiken?

- De keuze om ontstoppingsmiddelen te gebruiken is aan u, in veel gevallen zal de verstoppingen niet verholpen worden. Ontstoppingsmiddelen zijn alleen te gebruiken voor kleine afvoeren zoals wasbakken en douche afvoeren. Gebruik nooit meer dan de aangegeven hoeveelheid, indien er geen resultaat is ga dan in geen geval een ander ontstoppingsmiddel gebruiken. Door gebruik van verschillende ontstoppingsmiddelen kunnen chemische reacties ontstaan die vergaande schade aan uw leidingwerk kunnen aanbrengen. Bij normaal gebruik volgens de aangegeven voorschriften op de verpakking kan het ontstoppingsmiddel geen kwaad. Bij een grotere hoeveelheid kan er schade aan de buizen ontstaan of kan de verstopping verergerd worden doordat het ontstoppingsmiddel gaat kristalliseren.

Is het aan te raden om een riool jaarlijks door te laten spuiten?

- Dit is afhankelijk van de toestand van het riool, een normaal goed functionerend riool hoeft niet regelmatig gereinigd te worden. Een verstopping komt meestal onverwacht, indien een riool door slecht afschot langzaam dichtslibt is het aan te raden om periodiek te reinigen.

Waar kan ik aan een tekening van mijn rioolstelsel komen?

- Mocht u de bouwtekening van het rioolstelsel van uw huis niet meer kunnen vinden dan kunt u deze in veel gevallen nog opvragen bij de gemeente of het kadaster. Vaak hebben de buren een identiek huis en zijn zij nog wel in het bezit van de originele tekening, zij het in spiegelbeeld.

Ik heb net een nieuw huis gekocht, nu blijkt dat het riool zeer slecht is, kan ik de oude bewoner hiervoor aansprakelijk stellen?

- Deze vraag kan uw makelaar het beste beantwoorden, wij kunnen wel door middel van een rioolinspectie de toestand van het riool vastleggen. Aan de hand van deze rapportage kunt u eventueel verdere stappen ondernemen.

Ik heb de laatste tijd vaak last van verstoppingen, wat nu?

- Indien verstoppingen regelmatig voorkomen is er waarschijnlijk iets mis met de riolering. Een camera inspectie kan de oorzaak van deze problemen in beeld brengen. Aan de hand van deze inspectie kan verder beslist worden welke volgende stappen genomen dienen te worden. Zeker niet in alle gevallen hoeft de riolering vervangen te worden, een grondige reiniging is vaak al voldoende. Ook worden problemen vaak veroorzaakt door verzakkingen of wortelingroei. Bij het ingroeien van boomwortels in het riool is het aan te raden om de riolering te vervangen, ook bestaat de mogelijkheid om de ingegroeide wortels weg te frezen.

Wortels in de riolering, wat kan ik daar aan doen?

- Op de eerste plaats is het verstandigst om dat gedeelte waar de wortels in het riool groeien te vervangen. Wanneer dit niet mogelijk is kan met behulp van een speciale wortelfrees de binnenkant van de buizen weer vrij gemaakt worden. Houd hierbij wel rekening met het feit dat dit maar een tijdelijke oplossing is, de wortels zullen immers weer opnieuw gaan groeien en verstoppingen veroorzaken. Ook bestaat de kans dat de wortels aan de buitenkant het riool omhoog of omlaag drukken waardoor er verzakkingen ontstaan.

Ik weet niet hoe mijn riool loopt, en er is ook geen tekening meer beschikbaar. Hoe kom ik achter de ligging van het riool?

- Met behulp van ons NaviTrack systeem is het mogelijk om ondergrondse leidingen te traceren. Dit gebeurt door middel van een zender die in het riool wordt gebracht en een signaal verspreid dat door middel van een ontvanger bovengronds getraceerd kan worden. Op deze manier kan de ligging van het riool in kaart gebracht worden. Met behulp van ons draagbaar inspectiesysteem is het zelfs mogelijk om exact de locatie van t-stukken, aftakkingen en ontstoppingsstukken aan te geven.

Hoe diep ligt mijn riolering?

- Gemiddeld ligt een riool op 60 centimeter onder het maaiveld, dit is echter een gemiddelde in de praktijk komt het er vaak op neer dat de diepte varieert tussen de 30 en 100 cm. Als het goed is ligt het riool in ieder geval vorstvrij dus minimaal 20 of 30 cm diep. Afhankelijk van de aansluiting op het gemeenteriool ligt een riool meestal niet dieper dan maximaal 120 cm.

Wat is riolering?

- De riolering is het totaal van buizen, putten, pompen en duikers dat nodig is om afvalwater naar een RioolWaterZuiveringsInrichting (RWZI) of AfvalWaterZuiveringsInstallatie te brengen.

Hoe werkt een riool?

- We gebruiken water voor allerlei bezigheden. Thuis gebruik je het bijvoorbeeld om te douchen, (af) te wassen, de ramen en je auto schoon te maken, te koken en om te drinken. In de industrie wordt water gebruikt bij een groot aantal verschillende processen. Bij veel van deze bezigheden worden er stoffen in het water gebracht die daar van nature niet, of niet in die mate in thuis horen. Het water is door het te gebruiken vies geworden en moet alvorens het opnieuw gebruikt kan worden schoongemaakt worden. De stoffen die het water vervuilen, kunnen schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid van mensen, dieren en planten. Daarom is het belangrijk om zelfs als het water niet weer gebruikt gaat worden, het schoon te maken alvorens het te lozen. Het afvalwater ontdoen van ongewenste stoffen wordt water zuiveren of reinigen genoemd. Dit gebeurt in een RioolWaterZuiveringsInstallatie (RWZI). Alvorens het water daar terecht komt, moet het eerst ingezameld en getransporteerd worden. Dit is precies wat een riool doet.

Het water dat je thuis gebruikt in de keuken, badkamer of toilet wordt via (kunststof)buizen afgevoerd naar een centrale rioolbuis, van waar het op het riool terecht komt. Het riool bestaat uit een of meerdere, meestal betonnen buizen die het water naar de RWZI transporteren.

Het riool wordt echter niet alleen gebruikt om afvalwater te transporteren. Ook overtollig regenwater wordt via het riool afgevoerd. De neerslag wordt dan ook tot het afvalwater gerekend, omdat men het af wil voeren. De neerslag kan samen met het verontreinigde drinkwater afgevoerd worden (dit wordt een gemengd rioolstelsel genoemd) of apart (gescheiden rioolstelsel).

Wat is het verschil tussen een gescheiden- en een gemengd rioolstelsel?

- Er kunnen twee soorten rioolstelsels onderscheiden worden: het gemengde en het gescheiden rioolstelsel. 

Het gemengde rioolstelsel wordt in Nederland bij zo'n 75% van alle huishoudens toegepast. Bij het gemengde rioolstelsel worden zowel het regenwater als het door mensen gebruikte en verontreinigde drinkwater in het zelfde stelsel opgevangen en afgevoerd naar de RWZI, waar het wordt gereinigd. Een nadeel van dit stelsel is dat het soms bij veel regen de grote hoeveelheid water niet aan kan en overbelast wordt. Het riool kan dan overstromen, waarbij het verontreinigde water bijvoorbeeld terecht kan komen in sloten of kelders doet onderlopen. Om dit te voorkomen zijn er zogenaamde bergings- en bezinkingsvoorzieningen waar een relatief schoon deel van het water wordt afgevoerd. Het vuil(er)e deel van het water gaat alsnog naar de RWZI.  

Bij een gescheiden rioolstelsel worden het verontreinigde drinkwater en de neerslag via verschillende buizen vervoerd. Het vuile water komt via aparte buizen bij de RWZI, waar het wordt gezuiverd. Het vuilere deel van de neerslag wordt hier ook gezuiverd. Als men een nieuw rioolstelsel aanlegt, kiest men tegenwoordig doorgaans voor het gescheiden stelsel. Dit stelsel heeft het voordeel dat als er veel regen valt en het rioolstelsel dit niet aankan, het gebied waar het overtollig regenwater geloosd wordt, niet extra vervuild wordt door het afvalwater omdat dat zich in een andere buis bevindt. Tegenwoordig maakt men wel een koppeling tussen de buis van het regenwater en die van het afvalwater. Wanneer er veel regen valt, kan een deel van de neerslag via de afvalwaterbuis afgevoerd worden naar de RWZI. Het gaat dan vooral om de eerste hoeveelheid neerslag, die de straten schoonspoelt en veel (straat)vuil in het riool brengt. Het afvalwater kan echter niet in de buis voor het regenwater terecht komen.  

Wat is de geschiedenis van riolering?

- De geschiedenis van het rioolstelsel gaat terug tot de Romeinen. Bij opgravingen van steden en dorpen uit de Romeinse tijd vindt men vaak nog overblijfselen die erop wijzen dat men in die tijd al ver gevorderd was met de aanleg van ingenieuze rioolstelsels en waterleidingen. Huizen hadden nog geen aansluiting op het riool, meestal werd het afvalwater te samen met het regenwater via goten afgevoerd naar het riool. Na de ineenstorting van het Romeinse Rijk en tijdens de Middeleeuwen was er veel minder sprake van een goede riolering. Het afval, waaronder fecaliën, werd op straat geworpen, wat verschrikkelijk gestonken moet hebben en een belangrijke bron vormde van allerlei besmettelijke ziekten als de pest, cholera en tyfus. Men deed zijn behoefte letterlijk overal, in de vrije natuur, op straat, op de mesthoop, vanaf de stadsmuur of in een emmer die vervolgens op straat werd geleegd. Als drinkwater gebruikte men regenwater en water uit ondiepe putten. Vaak werd het water bewerkt tot bier, alvorens men het kon drinken. In de 18e eeuw ging men ertoe over om zogenaamde zinkputten te bouwen, waarin de fecaliën werden opgevangen. De zinkputten vormden een risico voor de gezondheid, omdat met micro-organismen besmet vocht vaak vanuit de beerputten de grond in sijpelde en in het grond- of oppervlaktewater terecht kwam. Dit water werd vaak gebruikt als drinkwater. Soms werd de mest uit de putten gebruikt als meststof voor de akkerbouw. Ten tijde van de Industriële Revolutie (vanaf 1750) nam het waterverbruik en daarmee de hoeveelheid afvalwater (met veel organische stoffen) toe. De beschikbare beerputten raakten steeds sneller vol, veroorzaakten veel stank en er bleven epidemieën heersen. Het duurde tot ver in de 19e en 20e eeuw voordat er in Europa en in de Verenigde Staten op grote schaal rioleringswerken werden uitgevoerd. In Londen was de cholera-epidemie van 1830 aanleiding om een rioolstelsel aan de te leggen. Het afvalwater werd vanuit de steden afgevoerd naar het oppervlaktewater, waardoor de rivieren en waterlopen een zeer slechte kwaliteit hadden. Vanaf 1860 ging men bewust zoeken naar technische maatregelen om de riviervervuiling als gevolg van rioollozingen aan te pakken.

In eerste instantie bracht men het afvalwater op het land om de groei van gewassen te bevorderen. Hiervoor bleek te weinig grond beschikbaar te zijn. Daarna ging men proeven doen met de zuivering van rioolwater door middel van zandfilters en later ook filterbedden en bakken met grofkorrelig materiaal, zoals grof zand, lavaslakken en cokes. Er vond biologische zuivering plaats met behulp van de micro-organismen die zich op het materiaal vormden. Aan het begin van de 20e eeuw werden oxidatiebedden ontwikkeld en rond 1914 werd de actief slibmethode geïntroduceerd. Hierbij wordt het rioolwater belucht en breken zwevende slibvlokken, die uit bacteriemateriaal bestaan, de organische stoffen af. Tegenwoordig zijn er veel verschillende methoden voor handen om afvalwater te zuiveren. Men kan onder meer gebruik maken van biologische zuivering met behulp van aerobe of anaerobe bacteriën, zuivering met behulp van ozon of UV, membraamfiltratie en chemische zuivering.   

Wanneer kreeg Nederland riolering?

- Vanaf de helft van de negentiende eeuw maakte men in Nederland en bijvoorbeeld Frankrijk gebruik van het zogenaamde wisseltonnensysteem. Bij dit systeem deed men zijn behoefte boven een beerton. Deze werd eens in de zoveel tijd omgewisseld voor een schone ton. De volle tonnen werden opgehaald door zogenaamde beerwagens. Er hoefden geen ondergrondse riolen aangelegd te worden en daarom was dit systeem een stuk goedkoper dan de WC. Het besmettingsgevaar en de stankoverlast werden verminderd. In Amsterdam werd vanaf 1910 begonnen met de aanleg van een gemengd rioolstelsel. Men kwam er al snel achter dat men door toepassing van een gemengd stelsel de vervuiling verplaatste naar het oppervlaktewater. Daarom was Amsterdam in de jaren 1930 een van de eerste steden waar begonnen werd met de aanleg van een gescheiden rioolstelsel.